Schrijfavond Amnesty International

Op vrijdag 1 maart organiseren we onze maandelijkse schrijfavond. We schrijven een brief aan de autoriteiten in Vietnam. Nguyen Thuy Hanh is een activist uit Vietnam. Ze zet zich in voor gevangenen die onterecht vastzitten. Sinds ze zich verkiesbaar stelde in de oneerlijk verlopen parlementsverkiezingen, hebben de autoriteiten het op haar gemunt. Agenten mishandelden haar tijdens demonstraties. In 2021 werd ze aangeklaagd voor ‘verzet tegen de staat’. Er is nog altijd geen rechtszaak geweest en ze kan tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen. Intussen mag ze geen contact hebben met haar advocaat en wordt ze regelmatig in een isoleercel opgesloten. Ngueyen Thuy Hanh’s depressie verergerde hierdoor. In 2022 werd ze overgeplaatst naar een berucht psychiatrisch ziekenhuis. Daar gaat haar mentale gezondheid alleen maar verder achteruit. In onze brief aan de autoriteiten van  Vietnam roepen we hen op om Ngueyen Thuy Hanh onmiddellijk vrij te laten. Tot ze vrijgelaten is moet ze goede medische zorg krijgen.

Verder schrijven we een brief naar de autoriteiten van Saudi-Arabië. Abdullah al-Derazi en Jalal Labbad in Saudi-Arabië kunnen elk moment worden geëxecuteerd. Het hooggerechtshof heeft hun doodvonnis in het geheim bevestigd. Ze kregen de doodstraf omdat ze deelnamen aan protesten tegen de behandeling van de Shi’a, een minderheidsgroep. Ze waren toen nog geen 18 jaar oud. Abdullah en Jalal kregen de doodstraf na een oneerlijk proces. Ze hadden lange tijd geen advocaat en vertelden in de rechtbank dat ze werden gemarteld om te bekennen. De rechter legde dit naast zich neer. In onze brief aan de koning van Saudi-Arabië roepen we hem op om Abdullah en Jalal niet te executeren. Saudi-Arabië moet zich aan de belofte houden om de doodstraf niet langer op te leggen aan minderjarigen.
Goed nieuws: Het kabinet van Zimbabwe steunt het afschaffen van de doodstraf. Het parlement moet dit besluit nog wel omzetten in wetgeving. Khanyo Farise van Amnesty International toont zich verheugd over deze ontwikkeling: ‘Zimbabwe heeft de juiste stap gezet om een einde te maken aan deze afschuwelijke en onmenselijke vorm van bestraffing, waarvoor geen plaats is in onze wereld.’

U bent van harte welkom met ons mee te schrijven: tussen 18.00 uur en 19.45 uur in de “Brinkhof”, Mariënrade 3 in Wezep. Ook kunt u de brieven thuis, per post of via de mail, ontvangen.

Amnesty International Wezep
info@wezep.amnesty.nl
https://wezep.amnesty.nl/

Gerelateerde berichten