Introductie
In steeds meer kerken is de afgelopen jaren het besef ontstaan dat het goed is om samen — jong en oud — het Avondmaal te vieren. In de Kruiskerk mogen kinderen ook deelnemen aan de Maaltijd van de Heer. Indertijd is afgesproken dat er regelmatig voorbereidingsbijeenkomsten zouden worden gehouden voor de kinderen.
Ook voor kinderen is het goed om te mogen ervaren dat we met de hele gemeente een vierende gemeenschap vormen. Het is niet altijd vanzelfsprekend om die ervaring te hebben. Er worden veel moeilijke woorden gebruikt, de rituelen hebben allemaal hun eigenaardigheden en de achtergrond van wat er gebeurt is niet altijd makkelijk te zien. Voor kinderen bestaat daardoor het gevaar dat het allemaal wat langs hen heen gaat; als je niet weet wat er gebeurt, kun je ook niet echt meevieren.
Ondanks dat kinderen in de Kruiskerk al jaren mogen deelnemen aan het Avondmaal, blijkt in de praktijk dat er nauwelijks kinderen de Maaltijd meevieren. Dit heeft allerlei oorzaken. Met het introduceren van een zestal bijeenkomsten over het Avondmaal, hopen we dat ouders en kinderen met elkaar in gesprek gaan over het Avondmaal. Ds. Pieterjan de Buck en de Jeugdraad (jeugdambtsdragers) willen zo graag een nieuwe start maken met Avondmaalscatechese, omdat we vinden dat het Avondmaal ook voor kinderen een waardevol sacrament is.
De methode
De lesmethode die we gebruiken heet: ‘Huis van brood en beker’ en het is ontwikkeld door JOP,
de jongerenorganisatie van de Protestantse kerk in Nederland.
In ‘Huis van brood en beker’ gaat het over de viering van het Avondmaal. Wat gebeurt er nou eigenlijk precies bij de viering van de Maaltijd? Wat wordt er gezegd? En wat is de betekenis er van? De methode biedt materialen en werkvormen om met kinderen over die vragen na te denken en er over door te praten. Centraal daarbij staan zes verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. Het zijn verhalen die iets laten zien van de bijbelse achtergrond van de viering van het Avondmaal. Wanneer in de kerk het Avondmaal gevierd wordt, klinken deze thema’s op de achtergrond mee. Vanuit de verhalen worden verschillende thema’s aan de orde gesteld die een rol spelen bij de viering van het Avondmaal. Bij de Maaltijd proeven we iets van de weg die God met mensen gaat, we ervaren dat brood en wijn ‘naar meer smaken’.
De zes catechese-bijeenkomsten volgen een vast stramien: na een korte introductie volgt de verdieping (vaak in de vorm van een verhaal) en daarna worden verwerkingsvormen aangereikt. Gemiddeld zullen de bijeenkomsten ongeveer 5 kwartier duren.
De avondmaalscatechese is bestemd voor kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar (basisschool groepen 5 – 8). De kinderen worden steeds persoonlijk uitgenodigd. We zijn plan om ca. 2 bijeenkomsten per jaar te organiseren, zodat na 3 jaar alle onderwerpen zijn behandeld. De bijeenkomsten worden geleid door ds. De Buck en de jeugdambtsdragers.
Een tafel vol verhalen
Dat is de door de jeugdraad gekozen titel voor alle bijeenkomsten. Wij vonden dit de meest treffende en pakkende titel, omdat er in de 6 bijeenkomsten verhalen worden verteld die de verschillende aspecten van het Avondmaal belichten.
De globale inhoud van de bijeenkomsten is als volgt:
1. Uittocht en bevrijding.
· De uittocht uit Egypte (Exodus 12);
· Kennismaken met Pesach-feest;
· Uitleg over betekenis van symbolen.
2. God zorgt voor ons.
· Manna in de woestijn (Exodus 16);
· We vieren dat God voor ons zorgt;
· Het ‘Onze Vader’.
3. Delen smaakt naar meer.
· Jezus deelt brood met velen (Marcus 6: 30 — 44);
· Als je met elkaar deelt, is er genoeg voor iedereen en houd je zelfs over.
4. Het feest van God.
· De bruiloft in Kana (Johannes 2: 1 — 11);
· De vrolijke kant van de Maaltijd.
5. In het spoor van Jezus.
· De laatste maaltijd (Matteüs 26: 17 — 35);
· We mogen delen in de weg die Jezus ging.
6. Hij is in ons midden.
· De Emmaüsgangers (Lucas 24: 13 — 35);
· We vieren dat Christus in ons midden is.
Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op met ds. Han Wilmink via e-mail adres: predikant@kruiskerkwezep.nl